czwartek, 9 sierpnia 2018

Pani Ela prosiła także o przepis na marynowaną dynię.W prawdzie ja już kiedyś przepis ten podawałam ,ale,że jest krótki ,przytoczę jeszcze raz.
Przygotować dynię w kostkach obierając ze skóry i włókien z pestkami,oraz syrop w następujących proporcjach :
1 kg cukru ,1 szklanka octu i kilka goździków.Do wrzącego syropu wrzucić dynię i gotować na wolnym ogniu około 20 minut,aż sikę zeszkli i będzie dynia wyglądała  jak kawałki bursztynu.Gorącą nakładać do słoików typu Twist i zamknąć.Także dobrze się przechowuje.Ja nie wyobrażam sobie kaszy gryczanej z mięsem,lub tylko ze skwarkami bez dyni.Ten dodatek bardzo wzbogaca ,takie niby  nic,bo tylko kaszę.
S m a c z n e g o   !
Aha ! - nie należy dodawać wody,ma być tylko cukier i ocet.Woda powoduje mięknięcie,a nawet rozpadanie kawałków dyni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz