czwartek, 31 lipca 2014

Seler ,to warzywo,które służy przede wszystkim  do narzekania Bo się nie udało ,bo nie urosło,bo "poszło w liście " itd  .A okazuje się że aby uzyskać dorodną bulwę selera :.......................należy posiadać glebę w idealnej strukturze ogrodniczej [mało części mineralnych,dużo organicznych],że bez obornika i to w niemałej ilości nie ma co marzyć o sukcesie,że ze względu na zdolność do jarowizacji nie należy wcześniej go wysadzać ja po 20 maja.Jarowizacja są to bioprocesy zachodzące w roślinie ,powodujące  jej nieprawidłowy wzrost [masa liści a nawet kwitnienie],że należy zrezygnować z uprawy indywidualnej ,a  uprawiać współrzędnie z innym warzywem np ogórkami ,sadząc selery po brzegach zagonu,wówczas woda deszczowa i z podlewania stojąca na ścieżce ,będzie przez selera wykorzystana bo ma do niej blisko,a należy też wiedzieć,że dziki seler jest rośliną błotna i ten nasz uszlachetniony pozostawi sobie jednak apetyt na wodę ,zatem ................................ podlewamy i podlewamy,głównie wówczas gdy wiąże bulwę tj od połowy lipca do jesieni,a wszystkie liście ,które spełniły już swoje zadanie i leżą na ziemi należy obrywać i nie nagarniać ziemi na roślinę jak to ma miejsce przy porach,a wprost przeciwnie odgarniać ,zmniejszy to ilość korzeni bocznych i da okrągłą bulwę.Selery naciowe uprawia sie podobnie z tym,że na 2 tyg. przed wykopaniem bieli się ogonki liściowe ,owijając je czarną folią,lub papierem.Oba selery są bogate w vit. AEC,oraz mikroelementy:fosfor,magnez,żelazo,są bardzo nisko kaloryczne oba selery Surówka  z selera  koi nerwy,działa przeciw depresyjnie i oczyszcza organizm z toksyn,pobudza przemianę materii a napar z nasion obniża ciśnienie,Może więc............. utrzeć na tarce o grubych oczkach 1 czyściutką obraną bulwe selera,skropić sokiem z cytryny by zachowała swoją biel i dodać pokrojonego w kawałki ananas i kilka fig pokrojonych w paseczki .Na koniec oliwy ,lub oleju ,soli i cukru do smaku.A ogonki lisciowe mogą być  wyśmienitą  przystawką .Podajemy je w całości [same ogonki] napełnione jakimś tłustym ostrym serem.Pisze napełnione bo ogonki mają zagłębienia jak łódeczki .............och jakże to wszystkim smakuje np do zimnego piwa przed obiadem.wszyscy chrupią jak króliki ,no tylko nie wiem czy króliki lubią piwo? i z tym pytaniem pozostawiam Państwa do następnego spotkania........................To jeszce przesłowie a może dwa? "gdy pieniedzy wiele tam i przyjaciela"," o pieniadze nie graj w karty bo w  nich diabeł jest zawarty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz