środa, 20 sierpnia 2014

Liście ,owszem ważne i chyba wyczerpałam temat [ a gdzie tan t


ylko mi się tak zdaje] a tu krzewy jagodowe stoją zaniedbane i płaczą bo działkowicz to taka niewdzięczna "dusza",zebrał owoce i co?????????????????// a własnie jest odpowiednia pora by prześwietlić porzeczki [myślę o krzaczastych ].Szczególnie potrzebuje tego porzeczka czarna.Trzymanie wszystkich pędów starszych jak trzyletnie jest poważnym błędem.Na tych pędach owocowanie jest znikome.Pisałam o tym wcześniej ,że czekanie z prześwietlaniem do wiosny,też jest błędem bo po zebraniu owoców krzew "ładuje akumulatory " na przyszłoroczne owocowanie i co tak sobie naładuje,naładuje np w 10 pędów a my wiosną zlikwidujemy 5 i co praca krzewu poszła na marne.Przy założeniu,że krzew ma do "załadowania " 2  kg siły to niech ją pośle tylko w te pędy,ktore zostaną do przyszłego roku.Podobnie jest z krzaczastym agrestem i pozostałymi porzeczkami z tym,że tu likwiduje się pędy starsze jak 5 letnie,no i jeszcze borówka amerykańska,ona nie wymaga takiego prześwietlania jak agrest czy porzeczka a nawet przez 5 lub 6 lat po posadzeniu nie należy tego robić.Przestrzegam tu by być ostrożnym przy formach piennych[pienne bo rosnące na pniu] Tam ucięty pęd ,nie odrośnie ponieważ "noga krzewu ' to inna roślina a cała korona jest  w tę roslinę wszczepiona [ ta inna,ta noga  to dla wiadomości Państwa złota porzeczka o bezwartosciowych owocach]Piszę o tym ponieważ czasem "wypuszcza" pędy odziomkowe,ktore należy likwidować.MOJA ODEZWA.......................DBAJMY O KRZEWY JAGODOWE,BO Z NICH JEST NIEJEDNOKROTNIE WIĘKSZY POŻYTEK JAK Z DRZEW

A TERAZ  surówka kapuściana ,bo takie piękne główki porosły.Ma być kolorowa.Zatem............. okolo  3 szklanek posiekanej drobniutko kapusty 1szklanka  utartej marchewki,1 szklanka posiekanej czerwonej cebuli i 1 szkl.śmietany,1 szkl.gęstego jogurtu nieco soli i 2 łyżki cukru i to co nada niepowtarzalny smak to chrzan  1 łyżkę ,lub 2 A za tydzień można zrobić taką samą surówkę ,wymieniając kapustę na czerwoną a cebulę na białą.MIŁEJ  PRACY I SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz