niedziela, 7 września 2014

Grzyby,grzyby,a na działkach  nic się nie dzieje i tak ma być,bo obawiam się że mogłoby dziać się nieprawidłowo,np  CIĘCIA,WYCINANIA,OBCINANIA ODRZUCIĆ NALEŻY  ZDECYDOWANIE DO WIOSNY . Teraz smarujemy tłuszczem sekatory i piłki.Prześwietlanie drzew   o tej porze roku,to więcej złego jak dobrego.Jabłonie i grusze [tj ziarnkowe] przeŚwietla się na przedwiośniu nektaryny i brzoskwinie w czasie kwitnienia,wiśnie w czasie owocowania,a śliwy [te wcześniej owocujĄce] w terminie póżnoletnim.I tak sobie  myślicie Kochani " to chyba ustalił ktoś kto nie miał co  robić.Nie......nie....nie.Ustalając takie właśnie terminy wzięto pod uwagę skład powietrza.Jakie to zarodniki grzybów [chorób grzybowych] właśnie fruwają no i okazało się,że wiosną fruwają takie ,które zakażają pestkowe [np śliwy] a nie ma składzie powietrza tych co szkodzą  ziarnkowym [np jabłoniom........].No ale kiedyś przecież muszą fruwać zapyta ktoś.Tak,tak oczywiście ,jest taki czas,[wszystko ma swój czas] właśnie teraz.Mają swoj czas też grzyby leśne i jest to też teraz,ale uwaga grzybiarze,za tydzień przerwa w tak intensywnym wysypie jak teraz ,bo zbliża się pełnia księżyca."Kiedy noc już pełnie niesie,próżno szukać grzybów w lesie",no tak ,ale dlaczego bo.................aby urosły grzyby potrzebne są takie warunki :mokro,ciepło ,ciemno.Warto o tym wiedzieć by zrozumieć mechanizm rozwoju chorób grzybowych a działce.


PRZEPIS KULINARNY A DZIŚ ,A MOŻE NA JUTRO!!!

Robi sie bardzo szybko a jednak inaczej smakuje.Średniej wielkości pomidorom,odkroić spody,wydrążyć ,.Palcem umoczonym w jakiejś przyprawie i pieprzu wysmarować środki.Nadziewać dobrze przyprawionym mięsem mielonym i układać na patelni na gorącym tłuszczu,wierzchołkami do góry.Przykryć pokrywka i prużyć około 20 min.na wolnym ogniu.Na koniec zalać jakimś sosem "w papierku" oczywiście rozpuszczonym w podanej ilości wody i niech tak jeszcze się trochę pruży,uważając jednak by sie nie  przypaliło.A sos myślę.............może pomidorowy?Na   koniec,przed wydaniem odrobina bazylii,swieżej lub suszonej na wierzch....SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz