czwartek, 8 czerwca 2017

Kapusta pekińska ,już jest i to bardzo dorodna.Jest wyśmienitą bazą do wszelkich surówek.Moja propozycja na dziś to pełnowartościowa ,kaloryczna przystawka do eleganckiego obiadu.Dzieci mojej koleżanki zaproponowały................."ciociu to my nie będziemy jeść obiadu ,tylko tę przystawkę"Oczywiści może też posłużyć jako dodatek do drugiego dania,szczególnie gdy danie to nie jest bogate w składniki np jakieś kluski z pomidorowym sosem.Ale - jeżeli podamy tę surówkę do placków ziemniaczanych .....................to razem jest to pychotka.

Niewielką główkę kapusty pekińskiej drobno szatkujemy  i dodajemy  dwa jaja ugotowane na twardo pokrojone w kostkę ,kawałek piersi kurczaka też pokrojonego w kostkę i przyrumienionego na klarowanym maśle [ostudzonego],  4  łyżki oliwek soli ,nieco ostrej papryki  i 1 łyżkę cukru i kilka łyżek majonezu.Dokładnie mieszamy i kto lubi ,może przed podaniem posypać drobno posiekanym szczypiorem i groszkiem ptysiowym.Po  posypaniu już nie mieszamy.
To jest ..............p y s z n e.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz