Czas na porad kilka :
Często po świątecznych dniach coś zostaje.Jeżeli jest to sos pieczeniowy ,to napełnij nim pojemniczki na lód i zamroź.Gdy kostki zamarzną wyjmij je i owiń każdą oddzielnie folia aluminiową.W ten sposób możesz nimi dysponować w późniejszym czasie dodając odpowiednią ilość kostek.
Został ci podsuszony żółty ser ? możesz go przeznaczyć do sporządzenia sosu do spaghetti .
Stop ser na maśle,ewentualnie dodaj cebuli i rozprowadź go śmietaną.Pychotka.
Gdy masz za mało sosu ,możesz jego ilość powiększyć dodając śmietanę ..............albo piwo.
Piwo nadaje się szczególnie do pieczeni wołowej i wieprzowej.
Twarda wołowina lub twardy drób będzie miękki ,gdy przed pieczeniem natrzesz je oliwa zmieszaną z koniakiem,winiakiem,brandy,albo whisky.
Aby mięso dało się pokroić w cienkie plastry ,maszynką do krojenia należy je wstawić na kilkanaście minut do zamrażalnika. Dotyczy to mięsa zarówno surowego jak i pieczonego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz