piątek, 12 stycznia 2018

Drób pieczony na grillu będzie bardziej soczysty , jeśli przedtem skropisz go sokiem z cytryny.

Podczas pieczenia  kury na grillu,czy w piekarniku dobrze jest posmarować ją pędzlem maczanym w piwie,wtedy skórka przyrumieni się na złoty kolor i będzie chrupiąca .Metoda ta sprawdza się również przy pieczeniu drobiu mrożonego.Lepszy efekt uzyskuje się stosując piwo ciemne i słodkie.Sprawdziłam!

Pierś z kury czy kurczaka to odwieczny dylemat,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,by nie było suche.
Jeśli namoczysz je w maślance na 3 godziny będzie wyjątkowo delikatne i smaczne,a przed pieczeniem nasmaruj je białkiem  wymieszanym z przyprawą do drobiu,ewentualnie jakąś kom pozycją z ziół i przypraw wg,własnego uznania,Mięso będzie cudownie soczyste.

I jeszcze o drobiu ;

Kaczka wyjątkowo zyska na smaku jeżeli w czasie pieczenia  posmarujesz ją KILKA  RAZY miodem,

Skóra pieczonej gęsi i kaczki będzie  cudownie chrupać jeżeli na kwadrans przed wyjęciem z piekarnika spryskasz ją lodowatą wodą,Lodowata woda to taka  do której wrzucisz kostki lodu i przetrzymasz ją w lodówce na pół godziny przed użyciem.

Potrawa z dziczyzny i dzikiego drobiu będzie wyjątkowo smaczna i delikatna,jeżeli zalejesz mięso maślanką i naczynie wstawisz na noc do lodówki.

Pamiętaj aby drób był zawsze całkowicie dopieczony,a na pewno unikniesz salmonelli.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz