Drób pieczony na grillu będzie bardziej soczysty , jeśli przedtem skropisz go sokiem z cytryny.
Podczas pieczenia kury na grillu,czy w piekarniku dobrze jest posmarować ją pędzlem maczanym w piwie,wtedy skórka przyrumieni się na złoty kolor i będzie chrupiąca .Metoda ta sprawdza się również przy pieczeniu drobiu mrożonego.Lepszy efekt uzyskuje się stosując piwo ciemne i słodkie.Sprawdziłam!
Pierś z kury czy kurczaka to odwieczny dylemat,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,by nie było suche.
Jeśli namoczysz je w maślance na 3 godziny będzie wyjątkowo delikatne i smaczne,a przed pieczeniem nasmaruj je białkiem wymieszanym z przyprawą do drobiu,ewentualnie jakąś kom pozycją z ziół i przypraw wg,własnego uznania,Mięso będzie cudownie soczyste.
I jeszcze o drobiu ;
Kaczka wyjątkowo zyska na smaku jeżeli w czasie pieczenia posmarujesz ją KILKA RAZY miodem,
Skóra pieczonej gęsi i kaczki będzie cudownie chrupać jeżeli na kwadrans przed wyjęciem z piekarnika spryskasz ją lodowatą wodą,Lodowata woda to taka do której wrzucisz kostki lodu i przetrzymasz ją w lodówce na pół godziny przed użyciem.
Potrawa z dziczyzny i dzikiego drobiu będzie wyjątkowo smaczna i delikatna,jeżeli zalejesz mięso maślanką i naczynie wstawisz na noc do lodówki.
Pamiętaj aby drób był zawsze całkowicie dopieczony,a na pewno unikniesz salmonelli.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz