wtorek, 13 listopada 2018

OGÓRKI  A,LA  MAŁOSOLNE :
=========================
Do tej przystawki,lub jak kto woli surówki,obojętne jest jakie będą ogórki.Mogą być nawet typowe szklarniowe.Należy je obrać ze skórki i pokroić wzdłuż na cienkie plastry,lub uzyskać podobny efekt przy użyciu noża do obierania jarzyn.Też powstaną paski,tyle,że znacznie cieńsze.Ja polecam te grubsze,a moja koleżanka te strugane - takie wolą jej dzieci.
Do 2 ,lub  3 szklarniowych ogórków należy przeznaczyć 4,5 ząbków czosnku i pół pęczka 
zielonego  koperku.Czosnek przecisnąć przez praskę ,a koperek bardzo drobno pokroić,tylko same piórka,beż łodyg.Dodać soli do smaku [niewiele ] i wymieszać z ogórkami.Całość spryskać oliwą lub olejem.To pycha ! -pachnąca latem.
A kiedy stosować jako przystawkę ? Jako przystawkę wtedy gdy surówkę tę się wyporcjuje na liściach sałaty i do każdej porcji doda fileciki lub koreczki Anszuła .[piszę fonetycznie ] w niewielkiej ilości oczywiście  i wtedy należy zrezygnować z soli.
W międzyczasie przyszło mi do głowy,że można by spróbować pokropić całość octem balsamicznym .Spróbuję  następnym razem,ale mam obawy,czy nie zatraci się ten charakterystyczny smak ogórka małosolnego ?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz