poniedziałek, 29 września 2014

Patrzę na zegarek ,bo dziś czasu mam niewiele ,ale nie chcę sprawić zawodu  moim czytelnikom,zatem o krzewach jagodowych jeszcze.Czas na sadzenie ich zbliża się .I jak to mam w zwyczaju ,przypominam,że nowe nasadzenie  k o n i e c z n i e  w nowym miejscu,jest to bardzo,bardzo ważne,bo nagromadzone w glebie wydalone przez poprzednie nasadzenia są trucizną dla nowych nie  mówiąc już o chudej glebie,wyczerpanej ze składników pokarmowych.CZARNA PORZECZKA.............a  która lepsza czasem słyszę takie pytanie czy pienna [szczepiona  , na pniu czy krzaczasta] ? Lepsza jest ta która dobrze będzie dobrze  rosła na naszej działce,naszej glebie itd,bo co mam na to odpowiedzieć,bo jeżeli np w starych krzakach zagnieżdził się przeziernik porzeczkowy,żerujący wewnątrz pędów i powodujący ich zamieranie,to oczywiście ten szkodnik ma dostęp tylko do pędów form krzaczastych .Wówczas sadzimy krzewy pienne.Ale z krzewami piennymi należy postępować  bardzo ostrożnie by nie wyłamać zaszczepione korony."Noga " od takiego krzewu a korona to dwie zupełnie inne rośliny,zatem wszystkie pędy odziomkowe [wyrastające z ziemi ],należy wycinać.Że nie wspomnę o podporze i dokladnym przywiązaniu ................................... W ÓSEMKĘ ,tylko tak bo nie ogranicza to rozrastania się rosliny.No dobrze ,a jeżeli był w starych porzeczkach wielkopąkowiec porzeczkowy, żerujący wewnątrz nierozwiniętych pąków,wiosną,powodując ich większe rozmiary? O KOCHANI JEŻELI BYŁ TEN SZKODNIK DO DAJMY SOBIE SPOKÓJ Z CZARNĄ PORZECZKĄ.Aby tak smutno nie zakończyć to...............czy wiecie że czarna porzeczka jest przebogata w witaminy a w vit.C szczególnie i jest podobnie jak jagoda amerykańska lekiem na oczy.

MALUCHY COŚ DLA WAS i dla dorosłych też.Aby pierś kurczaka nie "dyżurowała" w naszej lodówce pod postacią ala schabowy ................może tak ją przyrządzić ? PROSTO I SZYBKO.Po obraniu,umyciu oczyszczeniu:pierś w kostkę 3 marchewki i 3 cebule,też w kostke.Wszystko razem wrzucić na patelnie z 3 łyżkami klarowanego masła doprawić do smaku solą i 1 łyżką cukru.................. tak ,tak,cukru .Po 30 minutach prużenia pod   przykryciem,danie gotowe,a my dorośli jak do tego dodamy sosu Tabasco,lub jakiegoś innego ostrego to MNIAM,MNIAM.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz