sobota, 12 grudnia 2015

"O ,kapusta,ta jest ciężko strawna"..................nieprawda."Bigos jest ciężkostrawny"...........prawda.
A tak w ogóle to kapusta jest daniem zasadniczym w te zimowe święta.Ale kto nie może "pozwolić sobie na bigos" polecam kiszoną kapustę z pieczarkami.1 kg kapusty ugotować,1 kg.pieczarek usmażyć i pod koniec smażenia dodać 1 łyżkę maki ,rozprowadzić i lekko tę mąkę przyrumienić i dodać do kapusty .Wymieszać ,ewentualnie posolić i popieprzyć.

Lub wersja dla odchudzających się .Także kapusta, ,także pieczarki,lecz ugotowane w bardzo małej ilości wody z kostką bulionową lub dwoma  [są takie o smaku grzybowym ].Po 20 minutach gotowania i mieszania by się nie przypaliło ,a wody ma być mało,należy wymieszać z odcedzoną ugotowaną kapustą.Smak pieczarek ,winien  [ i będzie ] dominować.I nie myślcie sobie............."o to takie  nie kraszone"..? ...............,bo to jest bardzo smaczne................no i ta świadomość ,że nie kaloryczne,też przecież się liczy.

I to jeszcze................pierwsze 20 min,kapusta winna być gotowana odkryta,by wyparowała z niej siarka,tak tak w kapuście jest odrobina siarki.Potem będzie lepsza i potem można już ją przykryć.

I to tyle na dziś.Nie,jeszcze to:Rozmawiają dwie przyjaciółki.Jedna mówi:Mam wspaniałego męża,nie pije ,nie pali,nie zdradza mnie,nie lubi piłki nożnej ,a nawet mnie nie bije.Na to druga.A od dawna jest obłożnie chory?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz