piątek, 8 czerwca 2018

Gdyby ktoś z Państwa zechciał pokusić się o sporządzenie truskawkowego dżemu,to służę następującymi radami Nie bez znaczenia jest odmiana truskawek.Winna być to MARMOLADA,tak się nazywa.Nie ma tendencji  do rozgotowania się i ma stosowny  kolor ,który uwidacznia się po przetworzeniu. Konieczny będzie ŻELFIKS ,bo bez niego można tylko uzyskać zupę truskawkową,ŻELFIKS jest zagęszczaczem.Zagęszczenie powoduje pektyna występująca w przyrodzie,np . w dużych ilościach w owocach Pigwowca..Owszem - można się pokusić o wykonanie dżemu z truskawek  bez zagęszczacza .Będzie to polegało na odparowywaniu soku ,a że truskawki maja go bardzo dużo ,będzie to smażenie owoców z cukrem przez kilka dni.W efekcie końcowym uzyskuje się coś bardzo ,bardzo słodkiego ,o brunatnym wyglądzie.
Dżem z różnych owoców wykonuje przez wiele lat i zauważyłam,że by miał on prawidłową konsystencję ,wygląd i smak ,najpierw zagotowuje same owoce z  niewielka ilością wody tracą wtedy wygląd surowych .Gdy stracą jędrność ,wlewam 1,lub 2 łyżki soku  cytrynowego ,mieszam i odstawiam do wystudzenia.Po wystudzeniu dodaję ŻELFIKS , mieszam go z owocami zimnymi w soku i poddaje gotowaniu,ciągle mieszając bo łatwo sie przypala.Jak tylko się" pokazują  bąbelki dodaje cukru i ponownie mieszam do ponownego ukazania się bąbelków.Dla czego tak dokładnie o tym piszę ? bo nie należy zbyt długo gotować ,bo żel straci swoje właściwości .Zatem robię to krócej jak mówi instrukcja na opakowaniu ŻELFIKSU.By być pewna,że dżem już  jest dżemem daje go odrobinę na spodeczek ,który wcześniej włożyłam do zamrażalnika.Jeżeli po zetknięciu z zimnym szkłem [za 4,5,minut ] tężeje,nie rozlewa się ,to oznacza,że jest już przygotowany do nałożenia do słoików .Gwarantuję sukces,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,a smak ? ach ! - ten smak,a kolor ,który jest rubinowy i taki pozostanie ,a to dzięki cytrynie  [ [może też być kwasek cytrynowy].
I jeszcze taka porada.Do smażenia przeznaczam 2,  2,5 kg owoców jednorazowo,ale ŻELFIKSU ,daję jakby owoców były  3 kg,tj 3 opakowania.W zależności od upodobań smakowych dżem może być mniej lub bardziej słodki,bo ŻELFIKS  jest :  1 x 1.......2 x 1  lub 3 x 1.Ja preferuję ten ostatni tj. niecały 1 kg cukru na 3 kg owocu.
Życzę sukcesu !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz