piątek, 8 czerwca 2018

Mam nadzieję,że być może ktoś zechce skorzystać z moich rad,bo przetwarzanie owoców z przeznaczeniem na konsumpcję w zimie jest jednak jakimś tworzeniem, powstaje dzieło a przecież mamy to we krwi ..............TWORZENIE , to dar ,jak wiele innych od Boga.
Na koniec jeszcze taka informacja : Bez dodatków żelujących smaży się powidła śliwkowe.W odróżnieniu od truskawek mają dużo więcej suchej masy.Dobre,słodkie śliwki typu węgierkowego zebrane jak najpóźniej jesienią smaży się bez cukru.Także bez dodatku Żelfiksu wykonuje się klasyczną marmoladę.
Klasyczna marmolada ,to po 1 kg. jabłek ,gruszek i śliwek .Dobrze jest je zmielić  w maszynce do mięsa .W ten sposób już na wstępie mamy jej prawidłową konsystencję.Także może być bez cukru,lub z niewielką jego ilością.Pewną uciążliwością w sporządzaniu ,konfitur i powideł jest ta konieczność odparowywania ,a co za tym idzie mieszania.Dobrze jest rozłożyć sobie to na 3,4 dni,

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz