poniedziałek, 23 lipca 2018

A sałatkę z papryki po Portugalsku robi się w następujący sposób :
4 szt. dorodnej,czerwonej słodkiej papryki i 4 szt,żółtej umyć ,przekroić i usunąć z środka nasiona, podobnie postąpić z dwoma strąkami papryki ostrej .Pokroić w średniej  szerokości paski  te słodkie i tę ostrą i przesypać  jakąś przyprawą kulinarną zamiast solą np Kucharkiem,Wegetą,lub Ziarenkami smaku.Na tę ilość papryki winny być 3 ,może 4 łyżki ,także 6 łyżek cukru.Pozostawić na kilka godzin ,by zmiękły i puściły sok, po czym dodać  wg.własnego smaku  octu balsamicznego i kilka łyżek oleju,lub oliwy.Całość nałożyć do słoiczków,zalać   pozostałym sokiem  .Zamknąć słoiczki i spasteryzować  około  15 minut.A w zimie,a w zimie ,to dopiero jest mniamniusie.
I właśnie idę to robić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz