sobota, 27 grudnia 2014

I CO ZROBIĆ Z TYM JEDZENIEM???????/ Dobrze jeżeli jest miejsce w zamrażalniku,ale................... nie wszystko można zamrozić..........właściwie wszystko można,lecz nie wszystko po rozmrożeniu będzie smaczne ,np. zdecydowania niesmaczne [bo straciło swoją konsystencje będzie wszystko to co jest w galarecie] np karp,czy jakaś inna ryba ,tzw "zimne nogi...................itp.Ale jeżeli chodzi o karpia ,można pozbawić go galarety i zamrozić samą rybę.Smażony po rozmrożeniu będzie nadal smaczny.Pierogi kluski, owszem można mrożić,lecz rozmrażanie  winno być powolne,a szczególnie drobnego makaronu.A pierogi przed włożeniem do zamrażalnika dobrze będzie nieco natłuścić olejem,by się nie sklejały.Z resztą  ,jest to też wskazane zaraz po ugotowaniu.NO - NIESTETY NIE MROZI SIĘ NICZEGO CO JEST Z MAJONEZEM. a więc np jaj na twardo,czy sałatki jarzynowej ,czy jakiejkolwiek surówki Wszystkie mięsa czy to smażone czy gotowane można zamrażać pamiętając jednak o tym,że  już takie smaczne jak przed  zamrożeniem nie będą.Można też zamrażać pieczywo ,lub ciasto ,z zastrzeżeniem by ciasto nie było z kremem[chyba ,że krem TYLKO z masła]Wszelkie kremy na bazie bitej śmietany ,tak jak majonez zostałyby "zważone" przez  ujemną temperaturę. Wszystkie śledzie,czy to w oleju,czy marynowane,zupełnie  zmienią swoją konsystencję..........będą "kaszowate"A na koniec tych kulinarnych porad .............jeszcze to.............pomyślcie,może macie kogoś komu podarunek żywnościowy sprawiłby frajdę.Ja znalazłam ......i co z tego,że się ucieszył ..........."ale mam zakąchy",przecież on też człowiek i nie mnie oceniać jaki prowadzi tryb życia,czasem organizm jest tak silny że przetrwa wszystko .......ot........choćby Churchill pił wiele i palił wiele,a cały czas funkcjonował i to zupełnie prawidłowo ,był bardzo mądrym politykiem i kto wie jak zakończyłaby się II wojna światowa gdyby nie On. Jestem pełna  uznania dla niego i dla jego mądrości i dla poczucia humoru i co....................życzę sobie dożyć takiego wieku jak On.

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza