niedziela, 23 lipca 2017

A WINO ? CO O WINIE NALEŻY WIEDZIEĆ  ? to wg. Pani Ochrowicz  Monatowej brzmi tak :.Sprecyzowała  to z resztą w książce kucharskiej ponad,o dobre ponad 100 lat temu.

Wino ,powinno być wcześniej przygotowane a bezpośrednio przed   podaniem  otworzone  i ustawione na stole.Wyjątek stanowi wino szampańskie,które musi stać w lodzie,zamrożone na boku,a otwiera się przed samym rozlewaniem w kieliszki.
Próżne butelki należy natychmiast  zastąpić nowymi. .Ważna jest bardzo temperatura wina,która stanowi o jego smaku i tak :
Wina reńskie powinny być bardzo zimne.
Francuskie białe również zimne.
Wina czerwone musza mieć około 20  stopni C.
Inne stare węgierskie i hiszpańskie 12-13  stopni C
Szampańskie podaje się zamrożone  w lodzie.

O ! - to,to. To  napój na dzisiejszy upalny dzień.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz