czwartek, 27 lipca 2017

PAPRYKA,NA LEKKO OSTRO,BARDZO LEKKO.
===========================================
5 dużych owoców papryki należy umyć , przekroić,obojętnie: wzdłuż,czy w poprzek pozbawić  nasion.Pokroić w paski szerokości palca i przesypać przyprawą do steków  [ 1 torebką ].Jest ona ostra w smak ,przyprawa oczywiście,nie torebka ,.Także, posypać  3 łyżkami cukru.Pozostawić do następnego dnia przyciskając talerzem.Po upływie tego czasu  papryka puści sok i zmięknie,dzięki czemu łatwo  da się ułożyć w słoikach.Do pozostałego soku dodać  5 łyżek octu balsamicznego i 5 łyżek oleju.Zalać tym sokiem paprykę w słojach.Zamknąć .Pasteryzować około 20 minut.To......................teraz jest pyszne..............a zimą będzie jeszcze pyszniejsze,a przyrządzenie  nie skomplikowane,czyż nie ?

Na koniec informuję, że  ilość octu i cukru można ustalić wg.własnego smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz