niedziela, 27 sierpnia 2017

Jest oczywistą oczywistością ,cytując klasyka,że  zbieramy dojrzewające  pomidory.Jest pewna różnica w dojrzewaniu : otóż karłowe robią to wcześniej,a wysoko rosnące   znacznie,znacznie później.Karłowe niebawem w ogóle zakończą wegetacje,bo to jest ich cechą genetyczną.Znam osoby które nie chcąc stosować walki z ZARAZĄ ZIEMNIAKA uprawiają tylko karłowe ,bo wtedy gdy choroba   może wystąpić [ jak pojawią się zimne i deszczowe noce ] wtedy najczęściej już nie ma pomidorów karłowych.
Przy zbieraniu plonu można zrobić to w taki sposób,że zbierać tylko zupełnie dojrzałe,całkowicie wybarwione i to zarówno z karłowych ,jak i wysoko rosnących.Takie są najsmaczniejsze.Należy jednak wiedzieć,że to opóźnia dojrzewanie "czekających w kolejce " zielonych.Można zrywać też lekko zapalone,co przyśpieszy dojrzewanie następnych i ja postąpiłabym   w taki właśnie sposób gdy miałoby nastąpić  ochłodzenie,lub zapowiadane byłyby długotrwałe deszcze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz