piątek, 1 grudnia 2017

Czemu cebula,czemu czosnek ,zniknęły z naszych kuchni ?.Zostały schowane,a onegdaj cebula wisiała w drucianych pojemnikach, a czosnek w splecionym warkoczu.A onegdaj dzieci tak często nie zapadły na choroby typu grypopodobnego jak teraz .Ale wtedy bawiły się tam gdzie była mam.Mama często była w kuchni,a tam także cebula i czosnek, a one tj i cebula i czosnek pod wpływem pary wodnej  [ gotowanie potraw] wydzielały związki allilowe .To one wdychane były przez domowników,działając jak dobroczynna inhalacja.I znowu okazuje się,że coś za coś. A przecież nie musi tak być.W plastikowych  ażurowych pojemnikach umieszczonych na ścianie ,lub stojących na szafkach może być czosnek i cebula.Myślę,że nie będzie to szpeciło kuchni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz