czwartek, 14 grudnia 2017

Drewniane łyżki.Kto teraz takie używa - a to błąd.Młode gospodynie  nie wiedzą o czym mówię,gdy pytam o kopyść ,o kopystkę, a to właśnie nazwa drewnianej łyżki.W kuchni niejednokrotnie próbuje się potrawy w czasie gotowania,czyli gorące. Z pewnością poparzysz się łyżka metalową.Drewnianą nie.By był zawsze czysta należy ją raz na tydzień namoczyć w wodzie z sodą oczyszczaną.

Ta soda oczyszczana ,lub proszek do pieczenia może posłużyć do pozbycia się przykrego zapachu z lodówki. 1 łyżka postawiona na niewielkim talerzyku podziała.Gwarantuje.Za miesiąc sodę należy wymienić na świeżą.

Gdy mleko kipi możesz  to zlikwidować posypując  płytę kuchni solą.Sól także likwiduje brzydki zapach przypalonego mleka.

Odmrażanie lodówki.Kto to lubi ?Denerwuje nas oczekiwanie na to  kiedy wreszcie stopi się 
lód ?.Można to znacznie przyspieszyć wstawiając naczynie z wrzątkiem.Stawiając je na deseczce.Można też użyć suszarki do włosów ,ale to wymaga naszej obecności przy lodówce.

Są najprzeróżniejsze płyny i pasty do czyszczenia wyrobów metalowych.Ale nie ma jak sporządzenie papki z octu i soli i nasmarowanie tą papką przedmioty mosiężne.Po wyczyszczeniu spłucz papkę i wytrzyj przedmiot do sucha.Znów będzie pięknie błyszczeć.

Natomiast przedmioty chromowane czyści ściereczka zwilżona naftą.
 To były rady i porady.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz