poniedziałek, 29 stycznia 2018

Nie wszyscy potrafią pracować w kuchni w rękawiczkach,a przy obieraniu ,tarciu warzyw,czy skrobaniu skóra na dłoniach jest poplamiona i szorstka.Możesz tego uniknąć jeżeli obróbkę warzyw wykonasz mokrymi dłońmi.

Szparagi ,to warzywo nie jest zbyt często podawane.Jednak - by w czasie gotowania nie gorzkniały włóż do wody surowego obranego ziemniaka,albo wlej trochę mleka.

Nieprzyjemny zapach gotujących się brokułów  można złagodzić  wrzucając do wody kawałek chleba.

Gotowana marchew znacznie zyska na smaku jeżeli do wody dolejesz trochę soku jabłkowego.
Pod wpływem tłuszczu  [ masła ] marchew nabiera słodkiego smaku.Poza tym tłuszcz ułatwia przyswajanie  przez organizm karotenu,czyli prowitaminy A, która zostaje przetworzona w wątrobie na witaminę  A.

Jeśli umyte i pokrojone pieczarki  skropisz sokiem z cytryny,nie będą ciemniały.

Grzyby powinno się myć krótko i pod bieżącą wodą.Leżąc w wodzie szybko nią nasiąkają i tracą smak .Jeśli masz wrażliwy żołądek nie pij nigdy alkoholu do grzybów,a unikniesz przykrych dolegliwości.

Zmiel część suszonych grzybów w młynku do pieprzu ,a będziesz miał wspaniałą grzybowa przyprawę do wielu sosów i zup.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz