sobota, 3 lutego 2018

Tylko jedna porada kulinarna  " bo kuchnia mnie woła ".
Kolby kukurydzy gotuj zawsze bez soli,ponieważ pod jej wpływem ziarna robią się łykowate i twarde..Kukurydza zachowuje ładny żółty kolor,jeśli  podczas gotowania dodasz do wody nieco soku cytrynowego.
Ja zdecydowanie preferuję kukurydzę z puszki.Jest ona  jednym ze składników  SZYBKOŚCIOWEJ SAŁATKI.Polecam ją kobietom zapracowanym.Należy ugotować 3 jaja na twardo,pokroić w kostkę ,spory pęczek szczypioru ,posiekać ,otworzyć dwie puszki ,jedną z kukurydzą a druga z cukrowym zielonym groszkiem,odlać wodę i wszystko razem wymieszać ,dodać majonezu kilka łyżek.Majonezu nie żałować ,bo on posiada tłuszcz ,a niektóre witaminy zawarte np w jajach przyswajają się tylko przy pomocy tłuszczu.Są to witaminy bardzo potrzebne  na przedwiośniu.Nie bez znaczenia jest też obecność szczypioru, także bogatego w witaminy.Ta cała kompozycja witaminowa powoduje lepszą odporność organizmu i ,o dziwo, leczy nerwy.Przyznacie,że praca przy sporządzeniu tej sałatki żadna ,a korzyść duża.Można też dodać więcej jaj i doprawić wg. własnego smaku solą i cukrem.
A kiedy podejmujemy w domu gości, można dla ozdoby wyporcjować sałatkę na liściach sałaty i zdrowo to i elegancko.Jest wyśmienitą przystawką.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz