W mojej ,wiekowej już książce kucharskiej usiłowałam znaleźć jakiś przepis na surówkę.Niestety ,nie udało mi się : Pod hasłem JARZYNY jest wiele przepisów, ale wszystkie dotyczą jarzyn [wolę sformułowanie warzywa ] gotowanych np, :
KALAFJORY PO WŁOSKU . [przytaczam w oryginale ,stąd kalafiory pisane wtedy
przez "j" ]
Ugotowane kalafjory ułożyć na wysmarowanym masłem półmisku,posypać ,tartym parmezanem ,drobno usiekaną szynką i pokrojonymi w talarki duszonymi pieczarkami.Polać sosem pomidorowym czystym i wstawić do gorącego pieca do zrumienienia na 15 minut.
Odnoszę wrażenie,że jak już decydowano się na konsumpcję warzyw,to były
"tak udekorowane",że ginęły w tych dekoracjach,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,ale smaczne to chyba były .
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz