sobota, 24 lutego 2018

Ananas ! Gdy byłam dzieckiem znany mi był tylko z kolorowych obrazków,podobnie jak banan i inne egzotyczne owoce.
Nie przekrawaj świeżego ananasa tym samym nożem,którym był obierany.W skórce ananasa jest kwas,który może spowodować infekcję jamy ustnej.

Galaretka owocowa ?  Owszem !, ale nie koniecznie z owocem ananasa.Żelatyna i ten owoc niezbyt dobrze się łączą,bo ananas zawiera enzymy utrudniające tworzenie się galarety.Jeżeli jednak poddusisz go przez chwilę bez trudu zwiąże się z żelatyną.

Nie wiem czy jest sens  gotować kompot z ananasa,wszak są gotowe w puszkach,gdyby jednak,to...............owoc wkładaj na wrzątek i pozostaw na bardzo małym ogniu ,bez gotowania kilkanaście minut.

A te porady- ,to na przyszłość ;

Niedojrzałe ,twarde  brzoskwinie i zielone  pomidory, dojrzeją szybciej  jeśli zostaną włożone do  tekturowego pudełka  i przykryte gazetami i przechowane w ciepłym pomieszczeniu.Taki sposób dojrzewania spowoduje,że będą smaczniejsze , bardziej pachnące i nie wysuszone.

Do wyciskania soku z cytrusów wybieraj tylko takie owoce ,które mają cienką skórkę,bo i soku w nich więcej i jest smaczniejszy ,bo" nie przeszły " do niego lotne i nie tylko związki zawarte w skórce.

i już c.d........................o awokado 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz