Ananas ! Gdy byłam dzieckiem znany mi był tylko z kolorowych obrazków,podobnie jak banan i inne egzotyczne owoce.
Nie przekrawaj świeżego ananasa tym samym nożem,którym był obierany.W skórce ananasa jest kwas,który może spowodować infekcję jamy ustnej.
Galaretka owocowa ? Owszem !, ale nie koniecznie z owocem ananasa.Żelatyna i ten owoc niezbyt dobrze się łączą,bo ananas zawiera enzymy utrudniające tworzenie się galarety.Jeżeli jednak poddusisz go przez chwilę bez trudu zwiąże się z żelatyną.
Nie wiem czy jest sens gotować kompot z ananasa,wszak są gotowe w puszkach,gdyby jednak,to...............owoc wkładaj na wrzątek i pozostaw na bardzo małym ogniu ,bez gotowania kilkanaście minut.
A te porady- ,to na przyszłość ;
Niedojrzałe ,twarde brzoskwinie i zielone pomidory, dojrzeją szybciej jeśli zostaną włożone do tekturowego pudełka i przykryte gazetami i przechowane w ciepłym pomieszczeniu.Taki sposób dojrzewania spowoduje,że będą smaczniejsze , bardziej pachnące i nie wysuszone.
Do wyciskania soku z cytrusów wybieraj tylko takie owoce ,które mają cienką skórkę,bo i soku w nich więcej i jest smaczniejszy ,bo" nie przeszły " do niego lotne i nie tylko związki zawarte w skórce.
i już c.d........................o awokado
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz