poniedziałek, 19 lutego 2018

Porad kulinarnych c.d.

Żadne owoce,w żadnej wodzie nie powinny zbyt długo leżeć,ponieważ tracą witaminy,a także smak i aromat.

Świeżo pokrojone owoce ,takie jak jabłka,gruszki czy banany nie będą ciemniały,jeżeli je skropisz  odrobiną soku z cytryny.Przy większych ilościach możesz użyć wody z octem owocowym.

Po obraniu jabłek nie wyrzucaj skórek.Wysusz je np. na kaloryferze i przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku.Można z nich zaparzyć smaczną herbatę,która działa uspokajająco.
Odkryłam też,że suche skórki zmielone w młynku do kawy wyśmienicie smakują.Można też dodać je do budyniu lub kisielu.Ja jednak preferuje te na sucho i wiecie co zauważyłam ?One w znacznym stopniu ograniczają apetyt.Mogą zatem działać odchudzająco.

Z cytryn uzyskasz więcej soku jeżeli  poobracasz je chwilę w dłoniach,lekko przy tym naciskając ich powierzchnię.Można też poprzyciskać je do gładkiej powierzchni.

Twardą jak kamień cytrynę wystarczy włożyć na moment do ciepłej wody, a skórka natychmiast zmięknie.

Napoczęta cytryna nie wyschnie jeżeli położysz ją przekrojoną powierzchnią na podstawku z odrobina octu winnego.

Potrzebujesz tylko odrobinę soku ? Nie przekrawaj cytryny a tylko nakłuj ją widelcem  i wyciśnij tyle soku ile ci potrzeba.Dzięki temu owoc dłużej będzie się nadawał do spożycia.

Pomarańcze dadzą się łatwiej obrać ze skórki  jeżeli zanurzysz owoc na moment w ciepłej wodzie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz