Żadne owoce,w żadnej wodzie nie powinny zbyt długo leżeć,ponieważ tracą witaminy,a także smak i aromat.
Świeżo pokrojone owoce ,takie jak jabłka,gruszki czy banany nie będą ciemniały,jeżeli je skropisz odrobiną soku z cytryny.Przy większych ilościach możesz użyć wody z octem owocowym.
Po obraniu jabłek nie wyrzucaj skórek.Wysusz je np. na kaloryferze i przechowuj w szczelnie zamkniętym słoiku.Można z nich zaparzyć smaczną herbatę,która działa uspokajająco.
Odkryłam też,że suche skórki zmielone w młynku do kawy wyśmienicie smakują.Można też dodać je do budyniu lub kisielu.Ja jednak preferuje te na sucho i wiecie co zauważyłam ?One w znacznym stopniu ograniczają apetyt.Mogą zatem działać odchudzająco.
Z cytryn uzyskasz więcej soku jeżeli poobracasz je chwilę w dłoniach,lekko przy tym naciskając ich powierzchnię.Można też poprzyciskać je do gładkiej powierzchni.
Twardą jak kamień cytrynę wystarczy włożyć na moment do ciepłej wody, a skórka natychmiast zmięknie.
Napoczęta cytryna nie wyschnie jeżeli położysz ją przekrojoną powierzchnią na podstawku z odrobina octu winnego.
Potrzebujesz tylko odrobinę soku ? Nie przekrawaj cytryny a tylko nakłuj ją widelcem i wyciśnij tyle soku ile ci potrzeba.Dzięki temu owoc dłużej będzie się nadawał do spożycia.
Pomarańcze dadzą się łatwiej obrać ze skórki jeżeli zanurzysz owoc na moment w ciepłej wodzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz