Kiwi jest owocem bardzo bogatym w tłuszcz ,ale nie tylko.Posiada też witaminy i sole mineralne.Najsmaczniejszy jest owoc dojrzały.Jak to poznać ? Skórka takiego dojrzałego owocu z łatwością się ugina,poddaje pod naciskiem palca,poza tym przy potrząsaniu słychać grzechotanie pestki.
Niedojrzałe,dojrzeją tylko wtedy gdy włożysz je do jakiegoś naczynia i przesypiesz mąką.
Jeżeli chcemy uzyskać równe plasterki do przybrania jakiejś potrawy,to należy owoc kiwi obrać ze skórki i włożyć do krajarki do jaj.Plasterki będą równiutkie i zaoszczędzisz sobie żmudnej pracy.
Arbuz [ kawon ] jest dojrzały, jeżeli przy opukiwaniu słychać niski głęboki dźwięk.Głuchy ,oznacza,że jest jeszcze nie dojrzały,albo jest w środku suchy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz