sobota, 24 lutego 2018

Kiwi jest owocem bardzo bogatym w tłuszcz ,ale nie tylko.Posiada też witaminy i sole mineralne.Najsmaczniejszy jest owoc dojrzały.Jak to poznać ? Skórka takiego dojrzałego owocu z łatwością się ugina,poddaje pod naciskiem palca,poza tym przy potrząsaniu słychać  grzechotanie pestki.

Niedojrzałe,dojrzeją tylko wtedy gdy  włożysz je do jakiegoś naczynia i przesypiesz mąką.

Jeżeli chcemy uzyskać równe plasterki do przybrania jakiejś potrawy,to należy owoc kiwi  obrać ze skórki i włożyć do krajarki do jaj.Plasterki będą  równiutkie i  zaoszczędzisz sobie żmudnej pracy.

Arbuz [ kawon ] jest dojrzały, jeżeli przy opukiwaniu słychać niski głęboki dźwięk.Głuchy ,oznacza,że jest jeszcze nie dojrzały,albo jest w środku suchy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz