wtorek, 19 czerwca 2018

Bez względu na to,czy to będą maliny,czy jeżyny,należy je zagotować , z niewielka ilością wody na dnie garnka,by nie przywarły np. pół szklanki na 1.  kg owocu.Partiami  wylewać na metalowe sitko i przecierać pałką.W ten sposób pozbywamy się pestek. Uzyskany dość gęsty sok  po wystudzeniu wymieszać z żelfiksem,dając go nieco więcej jak mówi instrukcja na opakowaniu  [ 3 żelfiksy na 2 l. soku ] Dokładnie wymieszać .Podgrzewać systematycznie mieszając [ łatwo się przypala ] do uzyskania prawie stanu wrzenia.Wtedy wsypać cukier i podgrzewać jeszcze 5-7 minut  cały czas mieszając .Gorące wlać do słoików.Dobrze się przechowują ,a w zimie ? a w zimie sporządzić z tego nadzwyczajny smakołyk bez nadzwyczajnego wysiłku :...........................ulubiony przez dzieci i ich tatusiów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz