poniedziałek, 13 sierpnia 2018

Gruszki marynowane ;.
=====================
5 lub 6 kg owoców jeszcze twardych obrać ze skórki, przekroić na połówki ,wydrążyć gniazda nasienne i   wrzucić do zakwaszonej wody,by nie zmieniły koloru.Woda może być zakwaszona np, kwaskiem cytrynowym  [ 1 łyżeczka na 1 l.] Proszę się nie obawiać nie zostanie zmieniony smak gruszek,a dzięki zakwaszeniu owoce nie pociemnieją.
 3 kg, cukru zagotować z  3 szklankami octy i kilkoma goździkami.Gruszki wrzucać partiami.Wszystkie na raz nie wejdą.Po 25 minutach gotowania nabiorą szklistego,bursztynowego koloru.Należy je wyjąć,nałożyć do słoików i gotować następną partię.Na koniec wszystkie słoiki zalać do pełności zalewą z octu i cukru i jeszcze jej pozostanie.
To co pozostanie także należy zlać do butelek i wykorzystać do zup owocowych i do słodkiej kapusty.Kapusta z tym sokiem jest przepyszna.
A gruszki będą zdobić stół ,a chętnych będzie na nie  Oj ! będzie.
Ja używam je też do surówki z  kapusty pekińskiej  .Kapusta,marchewka,cebula i gruszki w małych kawałkach  i smakowy olej i  c sól i co ? .........................i to jest pyszne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz