niedziela, 19 sierpnia 2018

Jeżeli na działce jest kwatera warzywnicza i z niektórych zagonków zostały sprzątnięte warzywa,bo zakończyły plonowanie ,takie jak groszek fasola i inne,to te miejsca nie mogą  "LEŻEĆ  ODŁOGIEM "  do jesieni,do czasu przekopania ich.Taki sposób postępowania prowadzi do degradacji gleby.To co chcę zaproponować to żadna praca.Po prostu należy tylko lekko wzruszyć glebę na takim  zagonie grabiami i posiać tam jakieś poplony np.wykę peluszkę,seradelę łubin ,czy gorczycę.Lub ich mieszankę .Do jesieni,do czasu kopania,będzie co przykopać ,będzie sporo zielonej masy,która do wiosny się rozpadnie i zmieni strukturę gleby,a także nakarmi nowe rośliny w nowym sezonie. Natomiast posiane żyto ozime może pozostać do wiosny i dopiero wtedy być przekopane.Tę metodę ,to jest posianie żyta zaleciłabym pod uprawę warzyw  ciepłolubnych  sadzonych i sianych nieco później wiosną takich jak papryka pomidory ,fasola ,ogórki itp.Ale żyto należy przekopać znacznie wcześniej  to jest w marcu lub w kwietniu.
Gdy ja pobierałam nauki to wielkim błędem było  nie pamiętać takiej maksymy.:GLEBA MUSI INTENSYWNIE PRACOWAĆ PRZEZ CAŁY SEZON.ODPOCZYWA TYLKO ZIMĄ,TO JEST WTEDY GDY USTAJE WEGETACJA.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz