piątek, 7 września 2018

A jak uzyskać kostki lodu bardzo,ale to  bardzo krystaliczne ,przejrzyste jak kryształ ?
Sprawa jest prostsza jakby się wydawało.Wodę należy przegotować,zlać do naczynia i ostudzona napełnić foremki pozostawiając jednak nieco wody na dnie naczynia,to jest nie wylewać wszystkiej,tylko tę z wierzchu.

Kostki lodu mogą bardzo dekoracyjnie wyglądać ,gdy w każdej będzie także  zamrożony listek mięty lub jakiś niewielki mały owoc np, 1 szt. borówki lub 1 szt,czerwonej porzeczki,lub 1 szt, poziomki.Ta ostatnia nadzwyczaj dekoracyjnie wygląda.

Gdy okaże się,że pojemników na lód jest za mało ,za to gości za dużo,to można wykorzystać plastikowe wkładki z bombonierki,wówczas kostki lodu będą miały niespotykane kształty.

I jeszcze o szampanie : Po otworzeniu butelki zatkaj otwór kawałkiem pogniecionej folii aluminiowej,albo srebrną łyżeczką wsadzoną trzonkiem do dołu.Zapobiegnie to ulatnianiu się dwutlenku węgla,a szampan będzie miał smak jakby był dopiero otwarty,nawet po dwóch dniach.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz