środa, 9 września 2015

Bardzo typowymi warzywami przedplonowymi  i  poplonowymi są RZEPOWATE.A  w tej grupie czarna rzepa ,biała rzodkiew i rzodkiewki.Jeżeli chodzi o czarną rzepę to jest to warzywo typowo poplonowe.Wysiewa się ją pod koniec lipca na jesienny zbiór.Ale czy warto to robić?Ja myślę,że nie.W sprzedaży kosztuje tak niewiele,że  szkoda zajmować akurat nią miejsce.Owszem jest warzywem bardzo zdrowym,ale skoro można ją kupić?I do kupna zachęcam.A takie małe jest zainteresowania  nią.............a szkoda.Żadne inne warzywa  nie działają tak pozytywnie na drogi żółciowe i wątrobę,człowieka jak czarna rzepa.Ale,ale ,należy ją konsumować na surowo tj. najlepiej pod postacią surówki.I wcale nie musi być niesmaczna i brzydko pachnieć.Po utarciu należy ją skropić sokiem z cytryny i wystawić za okno na pół godziny,by "odparowała" siarkę tj.ten brzydki zapach .A potem dodać utarte jabłko lub gruszkę,dla złagodzenia ostrego smaku i kilka pokrojonych w paseczki suszonych śliwek  i koniecznie śmietanę.Nawet tę  o najmniejszej zawartości tłuszczu ,ale śmietanę.No -  doprawić do smaku solą i cukrem,choć ten ostatni proponuje zamienić na miód.A czy wiecie ,że na dworze Króla Jagiełły podawano pieczoną rzepę do wszelkich mięs.A mięs tych jadano sporo.To też średnia życia była nieporównywalnie niska.Poniżej pięćdziesiątki.I  nie pomogła rzepa..................może dla tego,że pieczona?Ktoś mnie zapytał,a to nie mogli mięsa jadać z ziemniakami?jak my teraz?.Ano nie mogli,bo ziemniaki jeszcze wtedy były za oceanem w nieodkrytej Ameryce.A jeżeli chodzi o pieczoną rzepę,to jest to coś nie do przełknięcia,ale to ja tak uważam.Jagiellonowie katowali się tym smakiem i to też ja tak uważam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz