niedziela, 25 października 2015

Zadzwoniła moja przyjaciółka,z prośbą:"wymyśl coś do kotletów mielonych i ziemniaków,ale niech to będzie coś gotowanego,jakieś warzywa gotowane,ale nie buraczki,nie fasolka ,nie marchewka,nie groszek."Ot - i problem,ale nie dla mnie,bo od jakiegoś czasu,a konkretnie jak jest tania papryka sporządzam coś takiego:pół główki lub jedną małą kapusty włoskiej kroję w  paseczki ,do tego dwie papryki ,też kroję w paseczki ,do tego dwie cebule w talarki i gotuje.................Uwaga !koniecznie odkryte, w bardzo małej ilości wody.Czas gotowania to 30,40 minut maksymalnie.Pod koniec dodaję dwie kostki rosołu drobiowego  dwie ,lub więcej łyżek masła świeżego,czubatą łyżkę cukru  i drobniutko pokrojone dwa pomidory.Pomidorów nie dodaję wcześniej ,bo utrudniają  rozgotowanie się innych warzyw.A na koniec jeszcze pikantnego keczupu cztery łyżki.To jest wyśmienity dodatek do wszystkich mięs,ale do mielonych kotletów szczególnie,a ten sosik,ach ten sosik ................pychota.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz