czwartek, 22 września 2016

Co jeszcze można zrobić z nadmiarem plonu śliwkowego.Śliwek w tym roku jest bardzo dużo.O tej porze najsmaczniejsze są śliwki typu, węgierki.A można z nich zrobić przepyszną marynatę.Lecz tak jak na powidła mogą węgierki być dojrzałe ,a nawet przejrzałe do marynaty dojrzałe winny być,lecz jędrne.I - proszę nie wzbraniajcie się z wykonaniem ich ,tłumacząc ..............".po co mi ta robota",?  bowiem zaraz wyjaśnię po co.Śliwki z marynaty słodko kwaśnej podaje się do najprzeróżniejszych mięs.I do smażonego lub w galarecie karpia np. na kolację Wigilijną.Także do każdej innej ryby i jeszcze do....................ale o tym ,potem.
Chętnych  do sporządzenia  marynowanych śliwek informuję,że na 4,lub 5 kg .wydrylowanych należy zagotować syrop z 2 kg.cukru i 1 litra octu z dodatkiem kilku goździków.Gorącym zalać śliwki i pozostawić do wystudzenia .Po czym zlać syrop i pogotować go około 1 godziny w celu odparowania.Takim odparowanym gorącym ponownie zalać śliwki i pozostawić do wystudzenia.Powtarzać tę czynność jeszcze około 5 razy ale już bez odparowywania .W międzyczasie można zauważyć ,że śliwki się pomarszczyły,pokurczyły  a ich konsystencja przypomina rodzynki.I o to chodzi.Taką winny mieć klasyczne ,eleganckie i wytworne śliwki marynowane.Na koniec zagotowuje się je krótko w syropie i gorące zamyka w słoikach.Syropu trochę pozostanie.Można go przechować w  małych jednorazowych butelkach lub słoikach,bo jest wyśmienitym dodatkiem do różnych potraw ,a szczególnie do słodkiej gotowanej  kapusty.Toż to coś zupełnie niespotykanego i pachnącego i smacznego.Ale także proponuję dodać do sosu mięsnego. O  sosie  będzie na końcu.Przed tym dużą pierś [filet  ]z kurczaka lub indyka należy przekroić  w poziomie ,lekko pobić posolić i popieprzyć .Ponakładać marynowane śliwki i zrolować.Owinąć nitką i zrumienić z obu stron na klarowanym maśle.Ostudzić, odwinąć nić.Pokroić na grubsze plastry. Do masła dodać syropu śliwkowego 3,4 łyżki ,a kto lubi może też zagęścić sos mąką.Podgrzać w nim kawałki  filetów i podawać do ryżu na sypko.To ma niepowtarzalny smak i właśnie dla takiego dania warto teraz się nieco potrudzić. I warto sporządzić marynatę.
I jeszcze to:..............

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz