wtorek, 25 października 2016

Co z warzyw poplonowych zebrać już teraz,za tydzień lub dwa, a co pozostawić na długo  ,nawet bardzo długo?
W zależności od tego w jakim stopniu zawiązały się główki sałaty w takiej kolejności należy z nich korzystać.Jeże.li jest już wyraźnie wyczuwalna główka ,to nie nie ma  potrzeby trzymać jej dłużej  i  czekać,bo teraz już bardzo spowalnia swoją wegetację.Te które jeszcze się nie zawiązały można zostawić ,zdając sobie sprawę z tego że przyrastanie masy potrwa dłużej.W związku z tym radzę  wysypać w pobliżu nieco ślimakolu ,bo choć to  ostatnie dni życia  ślimaków  ,to mogą jeszcze wyrządzić szkody.Potem większość  z nich kończy swoje krótkie życie.To skąd ich tyle wiosną  ?zapytacie  być może.A stąd ,że pozostawiły w glebie złożone jaja, z których wylęgną się młode osobniki wiosną.............no - chyba ,że wcześniej znajdą je ptaki ,bo to ich wielki przysmak,takie małe jajeczka jakby zastygłe w galarecie.To ona ,ta galareta ma je chronić od mrozu ,od ptaków  wcale nie ,nawet wprost przeciwnie ,bowiem takie złoża jaj są lepiej widoczne.
Ponad to zbiera się szpinak,gdy już osiągnie sporą rozetę liści.Natomiast siany we wrześniu na zbiór wiosną  tylko chronimy przed ślimakami ,rozsypują ślimakol.Nie potrzeba go okrywać na zimę ,bo jakiekolwiek okrycie spowoduje zagniwanie roślin.

A co z kapusta pekińską,jarmużem i brukselką ?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz