piątek, 24 listopada 2017

Z warzywami jest tak : .................generalnie  : są zdrowe.Zależy jednak gdzie i w jaki sposób były uprawiane,Z całej grupy ,korzeniowe są najbardziej podatne na kumulowanie wszystkiego co powietrze ,co deszcz niesie.W związku z tym absolutnie nie powinny rosnąć  w pobliżu tras szybkiego ruchu,w pobliżu hut a nawet elektrociepłowni.Zawsze jak o tym mówię lub piszę myślę sobie,że tak łatwo podcinamy gałąź na której się ulokowaliśmy.Najgroźniejsze są zawarte w warzywach korzeniowych metale ciężkie ze spalin silników samochodowych,ale metale jak to metale i jeszcze do tego ciężkie wiatr przenosi z jezdni niezbyt daleko,natomiast inny produkt spalania ,benzopiran ,o  tego wiatr ponosi znacznie dalej.marchewka jak i pozostałe korzeniowe mają specjalne zdolności do kumulowania tych szkodliwych substancji,czego nie można powiedzieć o innych warzywach np. o dyniowatych,o psiankowatych.One w porównaniu do korzeniowych wychodzą tak jak 100 x 10.Dla czego spytacie być  może ?
,Otóż - dla tego,że pobierają te substancje bezpośrednio z gleby i dla tego,że w tej glebie na którą ustawicznie opadają metale ciężkie  i inne są dość długo.Mają długi okres wegetacji.Bo proszę sobie policzyć : od marca do października toż  to ponad pół roku a ogórki czy pomidory,czy papryka od maja do sierpnia,zatem połowę czasu potrzebnego korzeniowym.Jest jeszcze  dość istotne i to,że zarówno skórka dyniowatych jak i psiankowatych jest na tyle gruba,że potrafi chronić miąższ. Po prostu po niej,po tej skórce większość szkodliwych substancji spływa jak po przysłowiowej kaczce woda,a jeżeli coś pozostaje to daje się zmyć i wtedy możemy mówić,że to co konsumujemy jest nieskażone pod warunkiem  że  wykonamy mycie np. pomidora  zimną  wodą.Należy najpierw umyć zimną ,a potem dopiero wrzątkiem .Wrzątkiem - by zdjąć skórkę.Jeżeli natomiast od razu polewamy pomidory wrzątkiem ,to to co było na skórce przez jej popękanie dostało się do środka,do miąższu.No tak - a miało  być o marchwi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz