sobota, 17 lutego 2018

Jeżeli podczas jedzenia chrzanu spodziewasz się,że będą ci leciały łzy,to naszykuj sobie kawałek świeżego  razowego chleba i go powąchaj.Efekt natychmiastowy.

Zasada nr jeden przy przyrządzaniu delikatnej sałaty listkowej..............winna być ona sucha.
Po opłukaniu owiń ją delikatnie w ręcznik jednorazowy,by w niego wsiąkła woda.Nigdy nie mocz sałaty zbyt długo w wodzie.Straci swój estetyczny wygląd i witaminy.

Sałata głowiasta będzie długo świeża jeżeli natniesz na krzyż gruby głąb [ korzeń ] i włożysz  do płaskiego naczynia  z niewielką ilością wody.

Zwiędłe liście  sałaty znów będą jędrne  jeżeli do wody  w której je myjesz  wsypiesz łyżkę stołową cukru,albo zanurzysz  sałatę na 10 minut w wodzie z sokiem cytrynowym.Kwas cytrynowy ujędrnia zwiotczałe liście.

Aby mizeria  była krucha należy ogórki posolić tuż przed podaniem inaczej puszczą za dużo soku i zmiękną. Metoda ta nie ma niestety zbyt wielu zwolenników .

Nie wszyscy też mogą jadać mizerię.Aby była łatwiej strawna  należy sparzyć wrzątkiem umyte ogórki i natychmiast przelać je zimną wodą ,a dopiero potem kroić.Można też dodać łyżeczkę musztardy.Dzięki temu unikniesz wzdęcia i nie będzie ci się odbijało.

Nie wylewaj  wody po marynowanych ogórkach.Możesz go użyć do różnych sosów do surówek.

Świeże owoce nie zepsują sie tak szybko  jeżeli je będziesz przechowywać w pojemniku razem z kilkoma ząbkami czosnku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz