środa, 14 lutego 2018

Rodzaj malina obejmuje około 600 gatunków.Są to niewysokie ,mniej lub bardziej kolczaste krzewy.W odmianie najczęściej spotyka się malinę właściwą o typowym kolorze owocu,smaku i zapachu.Pewnymi nowościami są maliny czarne zwane jeżynowatymi,ale to nie jeżyny..Jest też malina czarna i żółta.
Owoc maliny zawiera cukry proste,pektyny i błonnik  i KWAS SALICYLOWY dzięki któremu herbata z malin ma właściwości napotne.
Ponadto,co jest oczywistą oczywistością owoc maliny jest bogaty w witaminy ;A.B2,PP oraz 
CTOSTERYNĘ ,która zapobiega miażdżycy,a także sole żelaza potasu i miedzi.

I jeszcze kilka słów na temat maliny polecanej przeze mnie wczoraj ;
POLANA :Krzew rośnie niezbyt silnie.Owoce średniej wielkości intensywnie czerwone,deserowe i na przetwory.Odmiana pod tym względem uniwersalna.Krzewy przycięte jesienią wydają młode pędy,które obficie owocują od sierpnia do mrozów.

Podobna ,ale o większych owocach jest Polka.

I to tyle na dziś.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz