Papryka pobudza wydzielanie soków żołądkowych ,jest też bogatym źródłem witaminy C,ale by witamina ta i inne witaminy zostały przyswojone przez człowieka ,surówka winna być wykonana na 1 godz.przed spożyciem Dotyczy to z reszta wszystkich surówek ,ale z papryki w szczególności bo z niej bardzo szybko one się "ulatniają ".
Kolby kukurydzy winny być gotowane w wodzie bez soli,bo po jej tj. soli wpływem ziarna robią się twarde i łykowate.Natomiast dodanie do wody soku z cytryny spowoduje,że kukurydza zachowa ładny,żółty kolor.
Szpinak - warzywo kontrowersyjne ,a takie zdrowe.Jednak należy przestrzegać pewnej zasady o czym mało kto wie,że winien być spożyty po przyrządzeniu . Odgrzewanie może spowodować wydzielanie się substancji szkodliwych dla zdrowia.Dzieciom nie lubiącym tego warzywa dałam niechcący powód do wymigania się od konsumpcji .Mogą oświadczyć :" Odgrzewany nie zdrowy ".
Rzodkiewki,biała rzodkiew itp, będą dłużej świeże jeżeli ich część nadziemna tj liście i łodygi będą zanurzone w naczyniu z wodą.To nawet ciekawie wygląda .
Rzodkiewka to warzywo dla niejadków.Spróbuj jak działa.Zjedz dwie na pół godziny przed posiłkiem a poczujesz wilczy głód.Rzodkiewki działają niezwykle pobudzająco na apetyt.
Zielony groszek mrożony winno się gotować z dodatkiem cukru.Będzie nadal intensywnie zielony , wyjątkowo kruchy i smaczniejszy.
Natomiast świeże zielone warzywa ,takie jak fasolka szparagowa nie stracą swojego zielonego koloru ,jeżeli zaraz po ugotowaniu przelejesz je chwilę zimną wodą.
Dopiero teraz zorientowałam się,że już to pisałam ....................wybaczcie,szkoda kasować.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz