czwartek, 14 czerwca 2018

Ściółkowanie gleby - a trawa .
I co Wy na to Drodzy Moli Czytelnicy ? Co Wy na to ? - pytam tych którzy po skoszeniu swoich trawników pakują skoszona trawę ,by wywieźć ją z działki.
W tym momencie posłużę się swoimi notatkami sprzed lat,z czasów gdy wszystko było w cenie,gdy żyło się znacznie oszczędniej i w zgodzie z przyrodą i trawa była cennym materiałem nawozowym.
Trawa jest  bogata w składniki pokarmowe i zawiera białko i węglowodany [ krowy wiedzą co jest dobre i zdrowe ]Przed użyciem jej tj. świeżo skoszonej trawy ,jeżeli jest taka możliwość ,a myślę ,ze jest należy ją po skoszeniu pozostawić na dzień lub dwa celem lekkiego przeschnięcia.Zapobiegnie to butwieniu i gniciu spodnich  jej partii.Podsuszona trawę rozkłada się  warstwą grubości około 8 cm.Taka ściółka nie tylko zatrzyma wodę w glebie,nie tylko ograniczy parowanie ,ale po rozpadzie zasili ją w niektóre  składniki pokarmowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz