poniedziałek, 26 listopada 2018

Do tej smacznej i eleganckiej przystawki i bardzo łatwej w sporządzeniu potrzebna będzie cała pierś kurczaka ,lub jej połowa,a to tylko zależy od ilości osób na kolacji imieninowej.
Pierś należy pobić tłuczkiem ,ale lekko by nieco ją rozpłaszczyć.Przygotować zalewę smakową  z 4 łyżek oleju 4 ząbków rozmiażdżonego czosnku i by  uprościć sporządzenie jej po prostu dodać  3  łyżki przyprawy do kurczaka,a kto lubi ostre jedzenie,to może dać np. ostrej przyprawy do grilla.Mięso dokładnie natrzeć i zwinąć w rulon lub w kopertę .Włożyć do naczynia .Wlać resztę zalewy i przykryć talerzykiem w taki sposób by talerzyk do mięsa ściśle przylegał.Niech tak postoi w lodówce 1,lub 2 doby.Lepiej 2 .Po tym czasie wyjąć z lodówki ,pokroić w niewielką kostkę i partiami smażyć na rozgrzanej patelni na klarowanym maśle.Należy mieszać by się nie przypaliło,ale dokładnie przyrumieniło.Do następnej partii dać na czystą patelnie świeże masło.Przyrumienione kawałki wyłożyć na trzykrotnie złożone jednorazowe  ręczniki by  pozbawić je tłuszczu.Następnie 2 czerwone i 2 żółte papryki opalić nad gazem by zdjąć z nich skórkę,pokroić w kostkę, posolić nieco dodać 2 łyżki kaparów,lub 2 łyżki maleńkiej marynowanej cebulki.Przyznam,że wolę cebulkę.Wszystko dokładnie wymieszać i wyporcjować na liście sałaty,na dużym półmisku. I to jeszcze nie koniec,o nie ! Należy bowiem przyrumienić nie przypalić, na suchej patelni ziarna słonecznika w ilości 150 ,200 gram Każdą porcje posypać tymi ziarnami.
Wiele czasu poświeciłam  temu przepisowi ,ale wart jest tego ,bo to jest  ...........pyszne !
 No -tak ! A miało być krótko.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz