wtorek, 25 listopada 2014
Piernik polukrowany i przybrany owocami kandyzowanymi ,które robię sama.Jest to pracochłonne ,ale na wierzchu mojego piernika są truskawki ,wiśnie śliwki renklody o złotym kolorze i także ćwiartki gruszek.Orzechy wieńczą dzieło.Lukier robię sama.Zawsze mi się udaję; 25 dkg masła,dwie szklanki cukru pudru,4 łyżki kakao i 3,lub 4 łyżki wody.Ilość wody zależy od jakości cukru i kakao.Wszystko rozpuszczam i mieszam na małym ogniu,a potem trzymam naczynie z lukrem w drugim naczyniu z gorąca wodą.Podaje ten przepis bo być może ktoś z Państwa chciałby wykorzystać ..........wszak idą Święta.A przepis na piernik podałam w jakimś wcześniejszym poście.Ciasto,jeszcze surowe leżakuje w lodówce około 3o dni.Zawsze tak robię bo jest to piernik staropolski,a potem jak już upieczony,polukrowany i przybrany "idzie do zamrażalnika" .Po wyjęciu i rozmrożeniu nie żaden inny" nie sięga mu do spodu" jest mniam mniam.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz