wtorek, 27 stycznia 2015

Danie dla wysokocholesterolowych,mogą też na nie pokusić się czasem ci co się odchudzają.Podaję   ilość na  4 lub 5 osób. 1 kg kapusty kiszonej  ugotować jak zwykle,jednak nie powinna być zbyt kwaśna,doprawić do smaku jeżeli trzeba pieprzem ,solą.Odcisnąć nieco z wody w której się gotowała.Dzień wcześniej  dwie piersi kurczaka pokroić w kostkę i sporządzić marynatę.Z pewnością Państwo maja jakiś własny przepis,luk korzystają z gotowego.Ja robię to tak: do 5 łyżek oleju lub oliwy dodaję czubatą łyżkę,lub nieco więcej przyprawy kuchennej Kucharek,lub Wegety,lub Ziarenek smaku a często i to najlepsze 2,lub 3 kostki rosołowe,drobiowe ,1 łyżkę przyprawy wybitnie drobiowej Curry 1 łyżeczkę ostrej papryki i 1 łyżeczkę cukru.Wszystko mieszam i dodaję pokrojoną pierś i niech tak sobie stoi w lodowce do następnego dnia.A tego właśnie następnego dnia wrzucam wszystko na dużą rozgrzaną patelnię i mieszając rumienię [koniecznie]  czasem trzeba dodać oleju a na drugiej patelni też się rumienią mieszane od czasu do czasu ,najlepiej małe,a jak większe to pokrojone pieczarki około 70 dkg.A dalszy ciąg tego dania wygląda tak:  podaję na dużym półmisku,najpierw gorąca kapusta w której jest po środku zagłębienie ,w to zagłębienie kawałki piersi kurczaka dobrze przyrumienione,a na wierzch rumieniusieńkie też pieczarki nieco posolone.Osoby konsumujące nakładają sobie porcje,które na własnym talerzu mieszają lub nie.Do tego chleb z rumianą skórką i lampka białego wytrawnego wina,choć czerwone zdrowsze,ale do tego dania pasuje białe.I na koniec jeszcze uwaga moja do tych którzy ten wyższy cholesterol mają.Poza jajami kryje się on  [ cholesterol] w artykułach co do których nie przypuszczamy,że jest np w biszkoptach, wątróbce drobiowej też,w podrobach, salcesonach,pasztetowych itp.ALE I TAK ŻYCZĘ SMACZNEGO.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz