wtorek, 20 października 2015

Zanim przejdę do kwatery sadowniczej,by kontynuować informacje o ewentualnych nasadzeniach ,jeszcze przed tym przepis na pewną bardzo łatwą w wykonaniu sałatkę do wykorzystania w zimie.Bardzo smakowała Pani Basi  ,a może i Państwu także,będzie smakować?

Wykonanie bardzo proste i rozłożone na dwa dni.
Radzę spróbować na takiej ilości składników:
1 kg papryki słodkiej,1 kg cebuli,1 kg pieczarek,2 łyżki soli, 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju, 1 szklanka octu 2 litry wody.Tak dokładnie podałam ilość składników dla tych osób które,będą to robiły po raz pierwszy,bo w ogóle jeszcze nigdy nic takiego nie robiły i ,nie pasteryzowały .

Paprykę umyć, przekroić na połówki,pozbawić pestek,pokroić w paseczki.Cebulę  obrać ,pokroić w talarki.Oba składniki wymieszać dodając 1 łyżkę soli i 1 szklankę cukru.Jeszcze raz wymieszać.Przykryć talerzykiem i obciążyć jakimś naczyniem:np .słoikiem lub butelką z wodą .Pieczarki poszatkować dość szybko,by nie zdążyły poczernieć i wrzucić do wody [2 litry + 1 szklanka octy+ 1 łyżka soli ].Pogotować kilka minut i pozostawić do następnego dnia.A następnego dnia odcedzić  i pozostawić kilka chwil na sicie.W tym czasie  odlać część np. pół szklanki soku powstałego z cebuli i papryki.W to miejsce wlać olej ,wrzucić pieczarki ,wymieszać.Spróbować czy nie trzeba ,dosolić,dosłodzić,a na pewno dolać ,może niewiele,ale octu.Nakładać do słoiczków,lub słoików.Pasteryzować 15 minut.Gorące, po wyjęciu z widy odwrócić do góry dnem,by "złapały" ,też na 15 minut.Ta dokładna informacja jak już zaznaczyłam jest dla początkujących.Wprawionych w takich pracach ,przepraszam,za zbyt "rozwlekłą".I jeszcze jedno..............dla wprawionych.Ja dodaję zamiast soli przyprawę pikantną do kurczaka,lub do jakiegoś innego mięsa,lub do grilla.Dodaję też nieco ostrej papryki surowej np 2 strąki,ale ja lubię ostre,a więc proszę uważać i nie przeholować.

To jest pyszne.Spytajcie Pani Basi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz