ZUPA DZIAD .
=============
Pół główki słodkiej sporej kapusty należy poszatkować ,do tego dwie duże cebule pokrojone w plasterki , podobnie także pokrojone w plasterki dwie spore marchewki i cztery ziemniaki także w plasterkach.Wszystkie składniki zalać wodą i gotować odkryte ,by wyparowały związki siarki.Po pół godzinie gotowania należy dodać dwa duże pomidory pokrojone w kostkę i jeszcze kilka minut pogotować.Dodać łyżkę cukru i soli do smaku.
Oddzielnie na patelni przyrumienić 30. dkg,mięsa wieprzowego bez kości pokrojonego w niewielką kostkę.Po kilkunastu minutach i mieszaniu od czasu do czasu, winno już być rumiane.Takie dodaje się do zupy i gotuje jeszcze pół godziny.Zupa winna mieć ostry smak,zatem przed wydaniem w moim domu dodawano do niej sporo mielonego pieprzu.
Ja swoją nieco zmodyfikowałam.Wzbogacam ja w jeszcze jeden składnik,to jest dodaję dwie papryki słodkie pokrojone w plasterki po usunięciu pestek a zamiast pieprzu dodaję ostrą przyprawę do grilla ,lub jakąkolwiek inną ,byle byłaby ostra w smaku .Latem jednak dodaję za miast ostrej przyprawy ostrą papryczkę 1 mały strąk .
To jest zupa dla amatorów ostrego jedzenia .Smakuje wyśmienicie z kromką razowego chleba i może stanowić danie zasadnicze ,a po nim już tylko coś lekkiego.
I co ? i brzoskwinia musi poczekać,bo dziś jeszcze tylko: ........................
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz