niedziela, 19 października 2014

Polacy preferują spożywanie fasoli z masłem i bułką tartą.We świecie  jednak nie koniecznie Onegdaj będąc w Paryżu dowiedziałam się jak jadana jest w Anglii .W restauracji na Polach Elizejskich [to coś nie do opisania]  jako przystawkę podano fasolkę szparagową w sosie śmietanowym słodko kwaśnym.Po prostu  śmietana z solą ,cukrem ,sokiem cytryny i odrobiną otartej skórki cytrynowej.Natomiast na deser  był pudding .Kawałek ciasta polany rzadkim wiśniowym budyniem.Gdy kelnerka zapytała czy smakował nam obiad,dowiedziała się,że owszem tylko nie przystawka i nie deser.Uśmiechnęła się szczęśliwa  i odparła "bo to Angielskie wynalazki".Widać,że przjażń miedzy Anglią a Francją jest nieco "szorstka".

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz