sobota, 14 marca 2015

MOJE RADY PRAKTYCZNE !

Deseczki ,po siekaniu cebuli,czosnku,krojeniu ryby,możesz potraktować suchą solą i zimna wodą,[radziłam tak wcześniej],ale także i szybko ,pocierając deskę połówką cytryny.Pozbędziesz się w ten sposób przykrych zapachów.

Aby usunąć resztki ciasta ,z wałka ,posyp go solą i wetrzyj ją ręką.I po problemie.

Pojemniki na pieczywo ,szczególnie drewniane,ale nie tylko,po dłuższym używaniu mogą zapleśnieć w środku.Nie będzie to miało miejsca jeżeli co jakiś czas wytrzesz wnętrze szmatką nasączoną obficie octem i pozostawisz do wywietrzenia pojemnik otwarty.

W ekspresach do kawy i czajnikach bezprzewodowych pozbędziesz się kamienia  ,jeżeli raz na kwartał zagotujesz wodę z octem.Dotyczy to z resztą ,zwykłych czajników także.

Jeżeli raz na tydzień do odpływu zlewozmywaka wsypiesz garść sody i wlejesz czajnik wrzątku,zgubisz przykre zapachy i nie doprowadzisz do niedrożności odpływu.Wiem,że są specjalne do tego preparaty,ale ta metoda jest tańsza.

Jeżeli zatyczki do zlewozmywaka mają tendencję do "nie trzymania się w otworze",przetrzyj brzeg takiej zatyczki drucianym zmywakiem.

Po  smażeniu,pieczeniu i gotowaniu potraw,można cały dom ,nie tylko kuchnię nawonić miłym zapachem,gotując kilka goździków w wodzie,na wolnym ogniu ,przez godzinę.Przy okazji nawilżysz powietrze.

Nie będzie mrówek i innych owadów ,gdy w kątach szafek rozłożysz ,gałązki mięty,ruty,lub wrotyczu.Podobno odstrasza mrówki też natka marchwi,tak twierdzi pewna osoba.

No ,spaliło się ,przypaliło.............cóż trudno.Przykrego zapachu pozbędziesz się zagotowując w szerokim,naczyniu,w małej ilości wody ,cytrynę pokrojoną w plasterki.

Aby uniknąć rozprzestrzeniania się zapachów ,w czasie smażenia ,ustaw miseczkę obok z gorącym octem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz