niedziela, 5 czerwca 2016

Cała praca,będzie polegała na ugotowaniu małej główki kapusty,słodkiej,takiej zwykłej najzwyklejszej,lub połowy większej.Gotować należy nie przykrytą, żadną pokrywką by olejki eteryczne,głównie siarka odparowały w osolonej wodzie.W tym czasie [około pół godziny ] można poczytać  np.mojego bloga .I właściwie, to cała praca,bo to co nastąpi za moment ,to to wypracowali inni.Proponuję po ugotowaniu kapusty i odcedzeniu,tj,odlaniu wody dodać jedną puszkę zielonego groszku [bez wody] i pokrojonego w kostkę kawałka kurczaka z rożna,dobrze przyrumienionego,kupionego  już gotowego z grilla i dodać dla zagęszczenia 2 lub 3 łyżki przesmażonych jabłek .Takich w słoiku jakie kupuje się do sporządzenia szarlotki.To  nie szkodzi,że słodkie,to o to chodzi by kapusta lekko słodka była.Także winna być nieco kwaśna,zatem sok z cytryny do smaku się tu przyda ,lub 2 łyżki octu balsamicznego.A na koniec już tylko 2 łyżki świeżego masła i garść drobno posiekanego koperku.O ! mniam ,mniam,.......................to jest pachnące i smaczne danie i może posłużyć jako drugie  w obiedzie ,lub można zabrać je ze sobą na działkę.I uwaga !  nie jest zbyt kaloryczne.
I jeszcze tylko to:proszę po sporządzeniu popróbować ,czy wg.naszego smaku nie potrzeba dołożyć smażonych jabłek,a może groszku winno być więcej,może soli,może cukru itd.S m a c z n e g o.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz