poniedziałek, 6 czerwca 2016

W grupie warzyw kapustnych jest BRUKSELKA.Gdy nastaje jesień jest we wszystkich prawie warzywniakach,bo to jesienne warzywo , tak jak i jarmuż .To warzywo,choć bardzo zdrowe jakoś nie znajduje nabywców.Może z tej przyczyny,że podawana jest tradycyjnie - z masłem i tartą bułką,jak kalafior.A ja proponuję podać ją tak:
Ugotować w osolonej wodzie bez pokrywki [to ważne] ze 2 garście,lub 3 brukselki.W tym czasie jak się gotuje usmażyć na patelni kilkanaście pieczarek drobno pokrojonych.Gdy się lekko przyrumienią dodać do nich szklankę śmietany z 1 łyżeczką mąki .Dodać Maggi i pieprzu i 1 łyżeczkę cukru i na koniec odsączoną dokładnie ugotowaną brukselkę. Wszystko razem zagotować ,mieszając.Wyśmienicie smakuje z ziemniakami pure  i szklanka soku pomidorowego z kostką lodu w środku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz