wtorek, 7 czerwca 2016

Z warzyw kapustnych,pozostała mi do omówienia  KAPUSTA PEKIŃSKA,bardzo bardzo zdrowa i bardzo łatwa w uprawie.Jest warzywem  typowo poplonowym.Wysiewa się ja teraz i w lipcu przesadza na miejsce stałe i niech tam sobie rośnie,nawet do przymrozków,ale co ja piszę ,nawet do mrozów,bo posiada takie właściwości,że nie niszczy ją temp ,nawet - 5,-6 stopni.Im starsza,im dłużej  jest na zagonie tym lepsza.Teraz  nie ma jej w handlu,chyba,że z chłodni,bo teraz rosnąc, nie zawiązywałaby główek ,tylko pędy nasienne.Jest warzywem kapustnym które najłatwiej odżywia nasz  organizm najlepiej z niej przyswajają się witaminy i inne składniki mineralne,takie jak choćby wapń.
Surówka z niej jest surówką  KLASYCZNĄ.Przeważnie składa się  z poszatkowanej kapusty ,cebuli i marchewki,ale ta ostatnia pod postacią długich wiórków uzyskanych skrobaczką do warzyw.Taka jest najlepsza.O wiele lepsza jak utarta na tarce.Olej ,cukier i sól wieńczy dzieło ,a ja uważam,że jest pyszna dopiero po dodaniu zmiażdżonego czosnku.Ale może zamiast czosnku być dodany chrzan lub  jakiś ostry sos.Ale klasyka ,jak to klasyka zawsze jeszcze można coś zmienić np. dodając marynowane gruszki ,lub śliwki ,lub dynię.Ot - kwestia smaku.
Zatem -  s m a c z n e g o.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz