poniedziałek, 6 czerwca 2016
W grupie warzyw kapustnych,jesiennych,tych najjesienniejszych jest :JARMUŻ.Nie spotkacie Drodzy moi Czytelnicy ,żadnego innego warzywa tak bardzo bogatego w żelazo,że pominę tu inne jego składniki np. wapń.A jest bardzo prosty w uprawie.Należy w czerwcu wysiać nasiona ,przesadzić w lipcu na miejsce stałe i niech tak sobie rośnie do jesieni.Ale - Uwaga ! bo to jest ważne.Do konsumpcji przeznacza się go dopiero po przemarznięciu,by stracił goryczkę.Wtedy należy go krótko ugotować ,posiekać ,dać na patelnię posolić i dodać gałki muszkatołowej .I danie gotowe? O- nie bo ja proponuję udekorować go po wierzchu np. w salaterce małymi grzankami z bułki.Tych grzanek ma być dużo ,a jarmuż suchy by one od kontaktu z nim nie zmiękły i należy ;posypać je tuż przed podaniem.Dopiero każdy swoją porcję wymiesza sobie w odpowiedni do smaku sposób.I jeszcze raz przypominam,że tych grzanek ma być dużo i mają być rumiane i chrupiące.To wyśmienite danie na kolacje i pełno wartościowe i kaloryczne,nic dodać ,nic ująć, - no może tylko...............nie nie napiszę bym nie była posądzona o propagowanie alkoholu.
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz