piątek, 9 września 2016

Jest to sałatka MNIAM,MNIAM. Bardzo łatwa,robi się prawie sama.Należy tylko pokroić w cienkie paseczki  10 szt. okazałych papryk czerwonych i 10 ,żółtych po umyciu ,oczywiście i usunięciu nasion z środka.Na tę ilość dodać 2 papryczki ostre także bez nasion i także pokrojone na cienkie paseczki.Całość posypać  3 lub  4 łyżkami przyprawy do kurczaka w proszku ,bo  ona  nadaje specyficzny smak papryce .Także 7 lub,8 łyżek cukru  i niech tak postoi to do następnego dnia.Dobrze jest  2 lub 3 razy wymieszać  całość.Po tym czasie ,już papryka wytworzy dużo soku .Do całości dodać 1 szklankę oleju i pół szklanki octu balsamicznego.Należy spróbować,czy ten smak jest zgodny z tym czego się spodziewaliśmy,bo jeżeli nie to po prostu należy dodać    przyprawy,czy cukru czy octu .Ja z pewnością dodam nieco cukru i octu.Ponakładać do słoików zalewając tym sosem w którym znajduje się papryka.Pasteryzować około 10 minut.Gorące  słoiki  wyjęte z wody odwrócić do góry dnem na kilkanaście minut, by dobrze się zamknęły i po sprawie.

A zima używam jej jako dodatek do surówki z kapusty pekińskiej.To dopiero jest pychota.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz